0903 909 919
baner

Ako sa doma liečiť pri nádche a kašli

Nádcha je  vo väčšine prípadov spôsobená vírusmi, často pri podchladení organizmu, náhlej zmene počasia /ochladenie, veterné počasie/. Prejavuje sa výtokom z  nosa, niekedy teplotou, na začiatku môže byť pocit chladu, bolesti hlavy, bolesti celého tela, kĺbov, prípadne škriabanie v  hrdle, ak je postihnutý aj nosohltan. Hlieny pri nádche môžu byť číre, vodové, hlienové a  aj rôzne sfarbené /spravidla v  neskoršej fáze ochorenia/.

Pri liečbe nádchy je dôležité udržiavať voľný nos, aby hlieny mohli odtekať. Na uvoľnenie nosa používame prípravky, ktoré zmierňujú opuch nosovej sliznice, či už na prírodnej báze /Pinosol, morská voda s  eukalyptom/ alebo klasické kvapky do nosa /Nasivin, Olynth, Otrivin, Vibrocil, Muconasal/.  Na zvlhčovanie a  čistenie nosovej sliznice sú určené prípravky s  obsahom morskej vody, Vincentky, fyziologického roztoku, niektoré sú obohatené o  rôzne stopové prvky, kyselinu hyalurónovú, ktoré môžu napomáhať pri hojení sliznice nosa.

Aj klasické nosné kvapky, aj morská voda sa v  prípade potreby môžu používať už od novorodeneckého veku.
Ak je hlien hustejší /môže byť biely, bieložltý, mierne sfarbený do žlta/, na zriedenie môžeme požiť Sinupret /od 2 mesiacov/ alebo Nasivin Sinus /od 3 rokov/. Vírusové ochorenia dýchacích ciest nevieme ako také cielene liečiť, ale môžeme napomáhať organizmu pri boji s  vyvolávateľom ochorenia a  to vyššie uvedenými postupmi a  všeobecnými opatreniami.

Všeobecné opatrenia zahŕňajú pravidelné vetranie, u  menších detí odsávanie nosa /primerane, aby sa paradoxne príliš nedráždila sliznica nosa/, dobrá technika fúkania nosa /zapchať jednu dierku, z  druhej vyfúknuť a  naopak/, u  spolupracujúcich detí preplachovanie nosa konvičkou na to určenou, najmä, ak nie sú ešte hlieny sfarbené, pri bolestiach hrdla kloktať /väčšie deti/ šalviu a  repík, propolis /pozor na možnú alergickú reakciu/, obklady na krk /s  nahriatym olejom alebo Priesnitzove obklady/, prípadne cmúľacie pastilky /spreje/ s  antiseptickými zložkami. Úplne na začiatku ochorenia, v  štádiu pocitu chladu, bolestí kĺbov, celého tela, bolestí hlavy, vodového výtoku z  nosa, je vhodné zahrievať organizmus stravou-vývary, zázvorový čaj a  saunou alebo horúcim kúpeľom /pozor, nie, ak už je prítomná teplota/, z  fytoterapie echinacea, kaloba, zinok, selén, prípravky z  čínskej fytoterapie.

Upozornenie:
Antihistaminiká /Fenistil, Aerius/ nie sú určené na liečbu klasickej nádchy, na klasickú nádchu nemajú dokázaný účinok.

Kedy navštíviť pri nádche lekára
 
  • vysoké teploty trvajúce viac ako 3 dni, prípadne nereagujúce na zrážanie teplôt
  • u detí do roka pri vysokých teplotách
  • hnisavý výtok z  nosa, spojený s  teplotami, bolesťami hlavy alebo opuchmi očí
  • súčasné bolesti ucha

Kašeľ

Kašeľ je sprievodným príznakom väčšiny infekcií dýchacích ciest. Tak ako nádcha, aj väčšina infekcií dýchacích ciest je spôsobená vírusmi, preto cielená liečba neexistuje, len podporná a  prípadne tlmiaca nežiadúce prejavy. Kašeľ je dôležitým obranným mechanizmom organizmu, slúži na odstránenie cudzích elementov z  dýchacích ciest. Môže mať rôzny charakter v  závislosti od štádia ochorenia, môže byť typický pre postihnutie určitých častí dýchacích ciest /štekavý pri laryngitíde, hrncový, dutý, hrubý pri zápale priedušnice/. Suchý kašeľ, ktorý je častý, vyčerpávajúci, dusivý alebo dráždivý tlmíme antitusikami-lieky tlmiace kašeľ.  Do tejto skupiny liečiv patrí napríklad Stoptussin, Robitussin, Pleumolysin. Pri záchvate takéhoto suchého kašľa má podľa niektorých štúdií lyžička medu rovnaký efekt ako antitusiká. Takisto môže pomôcť inhalácia vlhkého vzduchu, v  prípade núdze cez namočenú látku. Kašeľ sa postupne môže meniť na vlhký alebo môže byť vlhký pri zatekaní hlienov z  nosohltana. Vlhký kašeľ netlmíme antitusikami, skôr v  prípade potreby podporujeme vykašliavanie, prípadne riedenie hlienov. Z  fytoterapie sú vhodné skoroceľ, tymián, prvosienka, divozel, cibuľa, vo fome čajov, resp. už namiešané prieduškové čaje alebo aj vo forme sirupov /skoroceľový, tymiánový sirup, z  materinej dúšky, Bronchipret, Hedelix, Prospan, Prevapis Tus-obsahuje propolis, Stopkašeľ.../.

Recept na cibuľový čaj

Nakrájame na kolieska cibuľu, zalejeme vriacou vodou, necháme lúhovať 10-15 minút, môžeme osladiť medom. Podávame teplé.

Recept na cibuľový vývar s  misom na nachladnutie a kašeľ

Nakrájanú cibuľu varíme do mäkka, môžeme pridať lyžičku oleja. Po dovarení prichutíme misom-nesmie sa prevariť. Na zvýšenie zahrievajúceho účinku môžeme pridať počas varenia nastrúhaný zázvor. Miso je fermentovaná sója vo forme pasty, obsahuje probiotiká, preto by sa nemala prevárať, aby nestratila účinok. Aby mala cibuľa účinok, odporúča sa jesť vývar /alebo uvarenú cibuľu/ viackrát denne.

Z  klasických liečiv sa na uľahčenie vykašliavania a  zriedenie hlienov používajú expektoranciá, mukolytiká a  to najmä, ak sú postihnuté dolné dýchacie cesty /zápal priedušiek, zápal pľúc/-Solmucol, Mucosolvan, Bromhexin, Fenorin...

Pri laryngitíde a  zápale priedušnice zmierňujú opuch v  dýchacích cestách a  bolestivý kašeľ olejové obklady na krk alebo hrudník. Môže sa použiť olej používaný na varenie /olivový, slnečnicový, kokosový, bravčová masť, kačacia masť.../, mierne sa nahreje, naleje sa na vatu a  takto sa priloží na krk alebo hrudnú kosť, potom sa obviaže šatkou. Ponechá sa hodinu, môže sa meniť 3x denne.

Kedy pri kašli navštíviť lekára

  • sťažené dýchanie /nádych, výdych alebo oboje/, pískanie, hlasné dýchanie
  • vysoké teploty trvajúce viac ako 3 dni
  • vysoké teploty u  detí do 1 roka
  • bolesti na hrudníku pri kašli /pichanie/
  • úporný kašeľ spojený s vracaním
  • kašeľ trvajúci dlhšie ako 2 týždne alebo sa postupne zhoršujúci
  • vykašliavanie krvavých a/alebo hnisavých hlienov

Recept na polievku na chrípkovú sezónu /z knihy Čínska dietetika v  moderní světě, Ľ. Bendová/

Ingrediencie:
3/4 hrnčeku /cca 90g/ jačmenných krúp alebo slzovky /Jóbove slzy/
3 1/2 hrnčeku vody
1 polievkvá lyžica rastlinného oleja
1/2 stredne veľkej cibule, nakrájanej na kúsky
2 strúčiky cesnaku
2 až 3 stredne veľké stonky stonkového zeleru, nakrájanéé na kúsky
1 hrnček uvarených fazulí azuki alebo malých čiernych fazulí
2 polievkové lyžice sušeného tymiánu
1 hrnček kuracieho alebo zeleninového vývaru
1 pór, nakrájaný na kúsky
čierne alebo biele mleté korenie
1/2 hrnčeku čerstvého alebo mrazeného hrášku
soľ
hrsť rukoly alebo pažitky alebo petržlenovej vňate nakrájanej na drobno


Postup:
Do veľkého hrnca dáme krúpy alebo slzovku a  vodu, privedieme do varu. Potom uberieme teplotu a  odkrytú zmes varíme na miernom ohni približne 30 minút. Zahrejeme olej na veľkej panvici pri strednej teplote, potom pridáme cibuľu a  cesnak, opražíme do zlata. Na panvicu pridáme zeler, fazuľu, tymián a  vývar. Varíme pod pokrievkou 15 minút. Jemne trieme fazuľu o  steny panvice, aby sa rozotreli /ak by bola zmes príliš hustá, pridáme vodu/. Fazuľovú zmes primiešame do hrnca s  krúpami /slzovkou a  okoreníme mletým korením. Varíme na miernom ohni zhruba 15 minút, pokiaľ obilie celkom nezmäkne. Dochutíme soľou podľa chuti. Na záver posypeme rukolou alebo inou zelenou vňaťou.
poistovnve